Speciellt i tonåren kan det bli mycket tjafs och bråk i hemmet mellan barn och föräldrar. Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera dessa konflikter eftersom uppfostran är en viktig del som barnen tar med sig i livet. Självklart vill man inte vara för hård, men vem vill med handen på hjärtat ha ouppfostrade barn som alltid får som de själva vill? Antagligen ingen.

Att komma överens med sin tonåring

Tonåringar brukar ha en tendens att vilja testa, hävda sin vilja och få bestämma själva. Egentligen är detta ett helt naturligt beteende då man vill börja bryta sig loss för att klara sig i sitt egna vuxna liv. Det kan bli bråk om allt möjligt, när tonåringen ska vara hemma på kvällen, att man ska hjälpas åt i hemmet mm. Även om detta är naturligt så kan det bli väldigt jobbigt för både barn och föräldrar i det långa loppet. Som förälder kan det i längden vara hårt att bli provocerad, kritiserad och ifrågasatt.

Något som är viktigt att tänka på som förälder är att man ska skydda sitt barn men ändå hjälpa det att växa upp till att bli en stark individ som kommer att klara sig själv. Det är inte bara negativt med dessa konflikter utan tonåringen kommer ju faktiskt att lära sig att hantera kommande konflikter i livet genom att öva på sina föräldrar. Här gäller det dock att som förälder aldrig spåra ur, ta till hot eller fysiska bestraffningar även om barnet beter sig på ett dåligt sätt.

Som förälder är det viktigt att visa att man kan lösa situationer genom att lyssna på vad andra har att säga och faktiskt kunna ändra uppfattning om man får veta mer om vad som hänt till exempel. Genom detta ger man sitt barn en bra grund i att kunna samspela med andra människor och slippa missförstånd genom att lyssna.

Viktigt att lösa vardagsproblemen på ett bra sätt

Andra viktiga saker att tänka på för att undvika onödiga konflikter är att välja sina strider. Det kan bli svårt om man som förälder alltid ska bestämma och ta beslut, det kommer faktisk den dag då tonåringen själv blir vuxen och måste ta sina egna beslut. Låter man sitt barn få bestämma ibland får man i längden ett barn som känner att du lyssnar. Att kunna ge barnet en ny chans är också viktigt, två år i en vuxen värld är inte lång tid medan den är betydligt längre för tonåringen. Att bara säga nej till allt löser inget, utan tonåringen måste kunna få en ny chans och prova igen utan att behöva vänta för länge.

Att bara tjata brukar sällan hjälpa och att göra allt i hemmet gör bara barnet bekvämt. Här gäller det att istället göra upp en strategi där barnet inser att den faktiskt behövs i hemmet. Lägger den inte fram de smutsiga kläderna så bli de inte rena av sig själv helt enkelt. Något som man heller inte får glömma är att faktiskt kunna ge beröm också. Istället för att ta för givet att soporna ska vara tämda och disken urplockad så är det bra att ibland uppmärksamma när det sker på ett positivt sätt.