Konflikter i hemmet kan vara bland det jobbigaste eftersom det är den plats och med dom personer som du ska känna dig trygg. Personer som har vuxit upp i ett otryggt hem blir många gånger märkta för livet och kan få problem längre fram. Oavsett om man vill det eller inte så tar barn efter sina föräldrar och det är därför viktigt att kunna lösa konflikter i hemmet och på så vis agera som en bra förebild. För stämningens skull är det också bra om man så långt det är möjligt undviker onödigt tjafs, oavsett om du lever i en familj eller ett samboförhållande.

Konflikt med sin partner

Att gå från att leva i ett ensamt hushåll till ett sambohushåll blir för många en stor omställning och det kan tyvärr många gånger skapa tjafs och bråk om allt möjligt. Ofta handlar det om vem som ska göra vad i hushållet, att någon känner att den får ta för mycket ansvar medan den andra gör för lite. För att undvika detta är det bäst att sätta upp rutiner, antingen turas man om att sköta disk, tvätt, matlagning osv eller så delar man upp hushållsarbetet baserat på vad man helst vill göra. Gillar din sambo att laga mat men inte att tvätta och du tycker tvärtom kan det vara klokt att ni bestämmer detta, med undantag att man såklart kan hjälpa varandra.

Något som det också kan bli mycket tjafs om i ett samboförhållande är pengar, något som är det vi generellt sett bråkar mest om enligt statistik. Enligt Nordea bråkar ungefär hälften av alla par om just pengar som också är ett ämne som är svårt att prata om. Har man ingen form av delad ekonomi kan det bli mycket tjafs om vem som betalar vad. Du känner kanske att du handlar mat oftare och din partner spenderar mer pengar på sig själv i form av roliga prylar och utekvällar.

För att reda upp detta är det bäst att skapa ett gemensamt konto för de utgifter som ni anser är delade. Räkna ut en månadsbudget och sedan sätter ni in hälften var av dessa pengar varje månad. Hur mycket pengar var och en ska sätta in varje månad brukar det vara delade meningar om. Ska man sätta in exakt lika mycket eller ska den som tjänar mest sätta in mer? I denna fråga är det bäst att komma fram till en lösning som båda tycker känns bra. Denna hushållskassa använder ni sedan båda för att betala gemensamma räkningar, mat mm.

Fysiskt våld i hemmet

Konflikter som övergår till fysiskt våld är aldrig okej och inget som någon ska beskylla sig själv för. Att leva med en partner som lätt brusar upp och bli våldsam på ett eller annat sätt mår ingen bra av och ett sådant beteende måste alltid stoppas i tid. Många gånger kommer detta smygande i ett förhållande där partnern ibland är snäll och omtänksam och andra gånger kan vara kritisk och kontrollerande. Att hota, använda fysiskt våld eller utnyttja någon sexuellt som den andra inte godkänner är förbjudet enligt lagen och något som ska anmälas om det sker.